Aardbeving Nederland

      Reacties uitgeschakeld voor Aardbeving Nederland

In Nederland komen aardbevingen voor. Dat is ondertussen wel bekend. Maar voor 1990 leken aardbevingen voor Nederland iets dat alleen in een ander deel van de wereld gebeurde. Wat is er gebeurd dat dit beeld veranderde?

Tot 1986 waren er weinig aardbevingen in Nederland. Een enkele keer wist een aardbeving in Noord Italië bij ons de lampen te laten bewegen. Maar de tektonische aardbevingen die Nederland in 1931, 1932, 1933, 1935 en 1938 lieten trillen, waren uit ons collectieve geheugen gewist. Waarschijnlijk doordat voor veel mensen de herinneringen aan de periode 1940-1945 meer indruk maakten.

Met kerst 1986 komt het in Assen tot een aardschok. Assen was een vreemde plaats in de aardbevingshistorie. Doorgaans vinden aardbevingen plaats op de lijn Bonn-Canterbury.

In de jaren die volgden kwamen er meer aardbevingen in het Noorden. De relatie met de gaswinning was snel gelegd, maar de Nederlandse Overheid bleef ontkennen dat hun kip met gouden eieren daar verantwoordelijk voor was. Pas na 30 jaar werd dit erkend. Juist dit structureel langdurig ontkennen door de PvdA en CDA-regimes zorgden ervoor dat het vertrouwen in de Nederlandse Overheid bleef dalen. Immers iedereen wist wel hoe het zat en dat geld een drijfveer was voor de Overheid dit te ontkennen. Voor eerlijkheid moet je immers niet bij de politiek zijn. Gelukkig is de stekker uit het vernielen van Groningen gekomen. Er is weer hoop.

Tektonische aardbevingen

Ondertussen maakten we in 1992 een flinke aardbeving in Midden Limburg mee. In 1983 was de aarde al vanuit Luik flink aan het schudden geweest. Hierdoor wist Nederland dat we in een tektonisch actief gebied zitten.

Aardbevingen in Nederland worden regelmatig gevoeld. De grootste schokken van de laatste eeuwen vonden plaats in de omliggende landen. In 1756 was er in Düren een aardbeving die maximaal 6,4 op de schaal van Richter was. Het was de zwaarste van Duitsland. Een vergelijkbare aardbeving was in 1692 in Verviers. Dit was de zwaarste van België. Ook deze aardbeving was voelbaar in Nederland. Voor andere flinke aardbevingen moeten we naar het Nauw van Calais als brongebied waar in 1382 en 1580 de zwaarste aardbevingen van Engeland plaatsvonden. Ook de Doggersbank in de Noordzee is seismisch actief.

Wanneer de volgende schok komt weten we niet. Maar de kans dat je iets voelt is buiten Limburg en Groningen eens in je leven.