Aardbeving Roermond aangekondigd

      Reacties uitgeschakeld voor Aardbeving Roermond aangekondigd

Op 13 april 1992 treedt ten zuiden van Roermond een aardbeving op. Ik woon op dat moment in een boerderij met een rieten kap op 114 kilometer van het epicentrum. Ik slaap op dat moment diep.

Midden in mijn slaap hoor ik een heldere stem, die zegt ,,Nog 8 minuten“.

Ik schrik wakker omdat ik denk dat ik me ga verslapen. Ik kruip naar mijn voeteneind waar de wekker staat en zie dat het 3.10 uur is. Tegen mijzelf zeg ik in gedachten ,,Niets 8 minuten, nog 4 uur” en ik val in slaap.

Aardbeving Roermond Shakemap
Rood mijn locatie

Daarna schudt het bed. Ik hoor de balken van het dak kraken alsof het hard waait. Ik maak het half mee en mopper dat het moet ophouden. Het lijkt een soort droom voor mij. Ik val weer in slaap.

De volgende ochtend gaat de wekkerradio af. Het nieuws is al begonnen. Dat gaat over een aardbeving die om 3.22 uur is opgetreden in Limburg. Interessant. Maar onder het douche leg ik de link met de stem die zei ,,nog 8 minuten”. Waar kwam die vandaan? En hoezo 8 minuten, het waren er 12.

Ik controleer mijn wekker en die blijkt 1 minuut achter te lopen. Het verschil is dus 11 minuten en ik ben dus om 3.11 uur wakker geworden.

Seismogram Aardbeving Roermond
Seismogram aardbeving Roermond 1992

Anderhalve maand later wordt het verschil nog kleiner. Ik ontvang dan het maandblad voor Weeramateurs ‘Weerspiegel’. Hier staat het seismogram afgebeeld van deze aardbeving. En die aardbeving begon om 3.20 uur. Het verschil bedraagt dus 9 minuten.

Zonder die stem had ik niets meegekregen. Ik ben er nog steeds dankbaar voor.

Leestip: https://adsmets.nl/aardbeving-roermond-op-13-april-1992/