Aardbevings- en tsunami-alarm in Japan

      Reacties uitgeschakeld voor Aardbevings- en tsunami-alarm in Japan

Op 22 november 2016 wordt Japan getroffen door een aardbeving met de kracht van 6.7 op de schaal van Richter. Er wordt een tsunamiwaarschuwing uitgegeven en er zijn 16 gewonden.

Voor Japan is een dergelijke aardbeving achteraf bekeken niet bijzonder. Maar op YouTube is te zien hoe het waarschuwingssysteem van de Japanners werkt. Althans via de televisie. De beelden van journaal dat die ochtend om 6 uur begint is online gezet.

Het journaal begint en we zien twee nieuwslezers. Op het moment dat de uitzending begint breekt het aardbevingsalarm in. Direct wordt door de nieuwslezers omgeschakeld in de aardbevingsmode. Real time wordt de aardbeving verslagen. En ze kunnen dit goed. Want het zijn Japanners en die zijn goed georganiseerd.

Ze lezen op voor welk gebied het aardbevingsalarm geldt. En binnen de kortste keren hebben ze beeld van een schuddende webcam en data van real time magnitudemeters. Daarna wordt er nog gezegd dat ze ook in de studio in Tokyo de aarde voelen schudden.

Vervolgens wordt ingespeeld dat een tsunami mogelijk is. Vervolgens verheft de nieuwslezer zijn stem dat er daadwerkelijk een waarschuwing voor een tsunami is afgegeven. De uitzending wordt daarna overgenomen door de automatische tsunami-melder met een telex-geluid.