Aardbevingslichten aardbeving Kos

      Reacties uitgeschakeld voor Aardbevingslichten aardbeving Kos

Kos en Bodrum zijn 21 juli 2017 getroffen door een aardbeving en tientallen naschokken. Het is in het nieuws omdat het toch wel een flinke aardbeving was (M6.7) voor Europese begrippen en omdat het deze tijd van het jaar er stikt van de Nederlanders.

Locatie aardbeving

Aardbevingen in de Egeïsche Zee zijn normaal. Griekenland en Turkije hebben er tientallen per dag. Eigenlijk is dit gebied een grote trilplaat. De afbeelding hierboven toont de aardbevingen van de laatste 48 uur en is afkomstig van de Europese Seismologische Dienst (EMSC).

Zo waren er de afgelopen dagen aardbevingen ten zuiden van Kreta die over het hele eiland waren te voelen. De aardbeving Kos en Bodrum was 2 magnitudepunten hoger op de schaal van Richter en dus 900 keer zo sterk(1). Deze Kos-aardbeving werd gevoeld tot in Macedonië (700 km verderop).

Aardbevingslichten epicentrum

Interessant is de testimonial op de website van de Europese Seismologische Dienst (EMSC). Iemand die in een boot aanwezig was nabij het epicentrum van deze aardbeving zag lichtverschijnselen bij de aardbeving. De zogenaamde aardbevingslichten, alhoewel je die in verschillende varianten lijkt te hebben.

Melding van aardbevingslichten
Aardbevingslichten gezien in Bodrum

In de nasleep van de aardbeving Kos kwamen er ook een serie naschokken voor. Zo’n tientallen en over een groot gebied. Want overal vallen dan de instabiele grondlagen om. Het domino-effect.

(1) Wikipedia: “Proefondervindelijk heeft men berekend dat iedere toename met één magnitude-eenheid overeenkomt met een 30-voudige verhoging van de vrijgekomen energie in de vorm van seismische trillingen optreedt. De hoeveelheid energie die vrijkomt bij een beving van magnitude 7 is dus 900 maal (30 x 30) zo groot als die welke vrijkomt bij een beving van magnitude 5.”