De Hayward-breuklijn

      Reacties uitgeschakeld voor De Hayward-breuklijn

In Californië ligt de San Andreasbreuk. Hier schuift de Noord-Amerikaanse plaat langs de Pacifische plaat. Californië is constant aan het trillen. De vraag is waar en wanneer de grote klap komt.

In de omgeving van Los Angeles is de San Andreasbreuk duidelijk aanwezig. Naarmate we San Francisco naderen splitst de San Andreasbreuk zich in meerdere takken. Een zo’n tak is de Hayward Fault, een breuklijn die ten oosten van San Francisco loopt. Deze breuk levert de meeste zorg op bij de aardbevingsdeskundigen van de Amerikaanse geologische dienst.

Op deze Haywardbreuk wordt de volgende klap verwacht. Uit onderzoek blijkt dat op deze schuivende breuk gemiddeld om de 138 jaar een aardbeving voorkomt. De jaartallen met aardbevingen zijn 1315, 1470, 1630, 1725, en 1868.

Ligging van de Hayward-breuklijn

Wanneer de aardbeving op tijd was geweest, had deze in 2006 plaatsgevonden. De grootste interval was 160 jaar en dat betekent dat tussen nu en 2028 de beving gaat komen. Het alternatief is dat we een nieuw intervalrecord hebben met een grote kans op een nog krachtigere aardbeving.

In 1868 was de geschatte magnitude tussen de 6.3 en 6.7. Jarenlang stond deze beving bekend als de grote beving van San Francisco. Totdat de echte grote beving van San Francisco kwam.

De verwachting is dat het nu een aardbeving wordt met een kracht van M7. Alleen maar omdat de aardbeving over tijd is en meer kracht nodig heeft de weerstand van de schuivende aardplaat te overwinnen. Bovendien vindt de aardbeving plaats in bewoond gebied.

Silicon Valley vlakbij Hayward-breuklijn

Hayward zelf ligt op de breuk en heeft alleen al 140.000 inwoners. In het hele gebied wonen miljoen mensen. De hele Haywardbreuk is 119 kilometer lang. Er staan diverse gebouwen op de breuklijn die op dit moment al door langzame bewegingen uit elkaar worden geschoven. Een footbal-stadion, een gemeentehuis en diverse woningen. Men bouwde in de afgelopen eeuw terwijl niemand in de gaten had dat de grond langzaam bewoog. Wanneer er een aardbeving komt beweegt juist daar de grond, maar dan in enkele seconden. Daar wil je niet zijn op dat moment.

Bovendien ligt ook San Francisco en Silicon Valley in de buurt. Het is een kwestie van tijd voordat Californië het nieuws haalt. Hayward, San Francisco en Silicon Valley zijn dan breaking news.