De Taal (Vulkaan)

      Reacties uitgeschakeld voor De Taal (Vulkaan)
Taal Vulkaan
Het hele meer is vulkaan

De Filipijnen staat bekend om zijn aardbevingen, orkanen en vulkanen. Een gevaarlijke vulkaan is De Taal. Deze vulkaan hoort bij de 16 gevaarlijkste in de wereld en is van het caldeira-type. De vulkaan heeft een diameter van 30 kilometer en in dit gebied wonen veel mensen.

De caldeira is deels een groot meer. In dat meer ligt een vulkaaneiland. In dit eiland ligt weer een meer en daar ligt weer een eiland in. Verder zijn overal oude kraters zichtbaar van eerdere uitbarstingen.

Taal Vulkaan kratereiland
Op het vulkaaneiland ligt ook weer een meer met een eiland

Taal is gevaarlijk. Bij eerdere uitbarstingen zijn er veel slachtoffers gevallen. Eigenlijk was de vulkaan best wel een hele generatie rustig en de inwoners van de Filipijnen waren vooral met andere vulkanen bezig. Bovendien maakte de Taal met een hoogte van een paar honderd meter niet zoveel indruk. Het trekt dan ook veel toeristen en er zijn diverse dorpen ontstaan op het vulkaaneiland in de krater.

Maar zondag de 12e januari 2020 barstte de vulkaan dan toch uit. Onderstaande beelden tonen toeristen die bij de vulkaan zijn, op het moment dat deze tot leven komt.

Beelden van toeristen die net op tijd van het eiland af zijn

Wat gebeurde er bij De Taal?

Wat er hier gebeurde is wat vulkanologen ‘het schrapen van de keel noemen’. De vulkaan laat weten dat hij er nog is. Ondanks de indrukwekkende rookkolom, asregens, bliksems, lavafonteinen was dit slechts het voorspel.

De bliksemshow van De Taal

Hoe nu verder?

De vraag van dit moment is of er een vervolg komt of dat de vulkaan genoeg van zich heeft laten zien. Met alertlevel 4 is de verwachting dat er binnen 2 weken een grotere uitbarsting komt.

Tot op 30 kilometer rond de vulkaankrater is namelijk de bodem verzakt. Daar verschenen zogenaamde fissures, breuken in de straat. Deze fissures waren zonder lava, want het gaat hier niet om een schildvulkaan.

Daarnaast is het kratermeer leeggelopen of verdampt. Hopelijk dit laatste, want ingesloten water in combinatie met magna geeft gegarandeerd een explosief resultaat.