Kilauea en Leilani Estates

      Reacties uitgeschakeld voor Kilauea en Leilani Estates

In het zuiden van Hawaii ligt de schildvulkaan Kilauea. Het is een actieve vulkaan die uitermate goed wordt gevolgd door de Amerikaanse vulkanologen.

Een schildvulkaan is een berg met een platte vorm en een lange helling. Het bereik van de vulkaan loopt 50 tot 60 kilometer ver. De hoofdkrater draagt de naam Halemaumau (uitgesproken haliemauwmauw).

Aan de oostkant en zuidwestkant zijn zogenaamde riftzones. Gebieden waar lava naar boven kan komen. In de oostelijk riftzone ligt de Puʻu ʻŌʻō-krater. 35 jaar lang kwam er uit deze krater lava. Tot 30 april 2018. Toen stortte de krater in.

In die eerste dagen van mei gebeurde er van alles. Zo ontstond er midden in de woonwijk Leilani Estates een spleeteruptie (fissure), stopte de Puʻu ʻŌʻō met eruptie en daalde in de Halemaumau-krater de lava. Bovendien trad er een aardbeving op van M6,9. De kaarten werden opnieuw geschud.

Kilauea en Leilani Estates

Mei 2018 was spannend. De ene fissure na de andere fissure verscheen in
Leilani Estates. Er zouden er uiteindelijk 24 ontstaan. Het leek in eerste instantie erop dat fissure 20 de belangrijkste uitgang voor de lava zou worden. Vanuit dit systeem werd de zee bereikt.

Maar daarna kwam fissure 8 tot volle ontplooiing. De energiecentrale leek op het pad te liggen van de lava, maar bleef gespaard. De lava bleek ook vers te zijn. De eerdere lava was vergelijkbaar met de lava uit 1960, de nieuwe lava was van dieper uit de aarde.

Tot half augustus stroomde vanuit fissure 8 de lava richting zee. Honderden huizen werden vernield. Daarna werd het rustig en Kilauea zweeg record lang. De vulkanologen van HVO hebben nog jaren onderzoekswerk aan wat er precies gebeurde. De bewoners die konden terugkeren, keerden in het najaar naar huis terug.

Geen idee waarom je bovenop een van de actiefste vulkanische gebieden van de wereld wilt wonen, maar kennelijk voel je je daar prima.