Langzame aardbevingen

      Reacties uitgeschakeld voor Langzame aardbevingen
Langzame aardbeving / slow slip event

Wie aan een aardbeving denkt, denkt waarschijnlijk aan het plotseling schudden van de bodem. Het tweede is dan hoe sterk deze is en hoe groot de schade en slachtoffers zijn.

Maar er zijn ook aardbevingen die heel krachtig zijn en we niet voelen. Sinds het jaar 2000 zijn deze bekend en sinds de laatste tijd is er meer aandacht voor.

Slow slip event

Deze langzame aardbevingen kunnen maanden duren. We noemen dit in het Engels een Slow-slip event. De aardbevingen geven net zoveel energie als een bekende aardbeving, maar omdat het ontzettend lang duurt komen er geen schokgolven vrij. In Alaska is een aardbeving vastgelegd die 7,8 jaar duurde. In Turkije een die drie maanden duurde.

Andere langzame aardbevingen lijken zich periodiek te herhalen. Drie weken ‘aardbeving’ zonder beving, dan rust en na enkele maanden komt alles weer in beweging. Soms komen Slow-slip events voor na een grote aardbeving.

Nu de wetenschappers weten waar ze op moeten letten, zijn ook de hot spots van deze langzame aardbevingen bekend. Uiteraard is dat Californië, Alaska, Japan en Nieuw Zeeland.

Het maakt duidelijk dat we nog te weinig weten van de bewegingen in de aardkorst. Op deze website worden de laatste trage aardbevingen gemeld.