Waarnemen Lichtende nachtwolken (NLC)

Lichtende nachtwolken (NLC) zijn ijswolken op grote hoogte, die zomers in Nederland zijn te zien. Ze lijken op windveren en trekken langs de noordelijke hemel. Wanneer je het ziet is het een indrukwekkend verschijnsel waar jij een van de weinige getuigen bent, omdat de meeste mensen waarschijnlijk op bed liggen.

Periode

Er is een theoretische kans op zichtbaarheid van lichtende nachtwolken in de periode van eind mei tot half augustus. De grootste kans is de periode van 21 juni tot en met 15 juli. De eerste tekenen zijn rond 23.15 uur zichtbaar. Rond middernacht is er een piek. Of ze verdwijnen of ze sluimeren en komen rond 3 uur ’s nachts terug.

Richting NLC

Rond middernacht in de richting Noord, later op de nacht richting Noordoost. Er moet een onbewolkte lucht zijn, vrij uitzicht en geen lichtvervuiling.

Locatie

De grootste kans op het zien van lichtende nachtwolken is te vinden in het noorden van Nederland. Vooral de Waddeneilanden zijn ideaal. In de Randstad is e.e.a. lastiger en afhankelijk van de omstandigheden van de waarnemer.

Internet

Maak het je makkelijk. Via het forum www.weerwoord.be weet je snel of er iets speelt. Daar zitten uitstekende en fanatieke waarnemers. Ook kun je via twitter https://twitter.com/nlcnet volgen, maar dit is breder dan alleen Nederland.

Een actuele NLC-monitor (2018) staat hier: https://www.iap-kborn.de/forschung/abteilung-radarsondierungen/aktuelle-radarmessungen/oswin-mesosphaere/

Houd je kleintjes droog!

Fotografie

Voor het fotograferen van lichtende nachtwolken is een statief met langere sluitertijd nodig. Bovenstaande timelapse op deze pagina is gemaakt in de automatische stand, waarbij de sluitertijd 2 a 3 seconden was.