Stromboli barst uit

      Reacties uitgeschakeld voor Stromboli barst uit

De Stromboli is uitgebarsten. Dat doet deze vulkaan al zeker 2000 jaar en staat daarom ook bekend als de vuurtoren van de Middellandse Zee. Meestal is er elk half uit een korte uitbarsting, waarbij er wat stenen omhoog worden geschoten. Een soort geiser waar je de klok op gelijk kunt zetten. De uitbarstingen vinden ‘redelijk gecontroleerd’ plaats, zodat je als toerist het kunt bewonderen.

Het eiland met de vulkaan heeft ongeveer 500 inwoners die vermoedelijk leven van de toeristen. Vooral in de zomer is het een komen en gaan van geïnteresseerden.

Zo af en toe is de vulkaan actiever en dat is ook vandaag op 3 juli 2019 het geval. Het was de sterkste uitbarsting sinds 1985. De activiteit liep dermate hoog op dat één toerist om het leven kwam en één gewond raakte. Ook liepen enkele toeristen de zee in, omdat ze bang waren voor lavastromen. De knal was 27 kilometer verder te horen.

De uitbarsting van de Stromboli zorgde voor brandjes op een helling. En wat doet Italië? Die stuurt de brandweer erop af….