Vulkaan Napels: inwoners als een kikker in een pan

      Reacties uitgeschakeld voor Vulkaan Napels: inwoners als een kikker in een pan

Napels. Een stad in een omgeving met 4,4 miljoen mensen. Ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Napels dat in de middeleeuwen half Zuid-Italië omvatte. Napels heeft een rijke geschiedenis, maar kan binnenkort in een klap zijn verdwenen. En de inwoners wennen langzaam aan het gevaar.

Ten zuidoosten van Napels ligt de Vesuvius. Een vulkaan die in 1906 nog schade in de stad wist aan te richten. En sinds die tijd is het compleet volgebouwd rond de Vesuvius. Ook op de plek waar Pompeï heeft gelegen en dat in 79 na Christus in een klap werd weggevaagd. De Vesuvius is nog altijd actief en zal zeker in de toekomst nog van zich laten horen. De Italianen hebben dan spijt als haren op hun hoofd dat er zoveel mensen onder de vulkaan woonden.

Supervulkaan

Toch is er nog een groter gevaar voor Napels. Want ten westen van de stad ligt een supervulkaan met een krater van twaalf kilometer.

In feite is de hele baai ten zuiden van Pozzuoli en de aanliggende kustlijn waar Napels woonwijken heeft, een vulkaankrater. Een krater van 12 kilometer breed. Bekend zijn de Campi Flegre waar volop vulkanische activiteit is. De rookpluimen hier zijn slechts een van de zichtbare verschijnselen.

De bodem in dit gebied is constant in beweging. Veranderingen van twee meter stijging in twee jaar tijd zijn normaal. Uit onderzoek van oude Romeinse pilaren is te zien dat ze soms in het verleden in zee stonden en soms op het land. Ook zijn er sinds de Middeleeuwen heuvels verschenen en is er land onder water verdwenen.

Bij Baia aan de noordkant van de Golf van Napels staan Romeinse beelden onder water. Ooit stond dit op land, maar de bodem is gezakt. En diezelfde bodem voelt volgens duikers warm aan. Kortom, volop vulkanische activiteit in deze supervulkaan.

De grote klap

Het probleem met Napels is dat er volgens het Vulkanologisch Observatorium in Napels een enorme uitbarsting aanstaande is. Mogelijk al rond het jaar 2020. Er zijn nog veel onduidelijkheden voor dit observatorium. Zo is onbekend of de supervulkaan in verbinding staat met de Vesuvius. Maar als er wat gebeurt, is Napels inclusief observatorium in een klap weg.

De uitbarsting die volgens de Italianen heel dichtbij is, zal het zonlicht afschermen. Hierdoor daalt wereldwijd de temperatuur enkele graden. Het enige geluk dat we hebben is dat dit geen Yellowstone is. Die krater is 65 kilometer breed en dus is Yellowstone al snel 30 tot 35 keer heftiger.

Nuchtere Italianen

Nu vinden wij ons Nederlanders altijd nuchter, maar de Italianen lijken zich geen zorgen over dit alles te maken. Ze wonen op enkele honderden meter naast plaatsen waar gassen uit de grond komen, op een bodem die op en neer beweegt.

Verder is voetbal een goede afleiding en hebben ze een kettinkje met een duivelshoorntje dat geluk brengt. Ze zitten letterlijk als een kikker in een pan te wachten tot ze worden gekookt.