Waarom aardbevingen in Groningen wel erg zijn

      Reacties uitgeschakeld voor Waarom aardbevingen in Groningen wel erg zijn

Wanneer de Aarde in Groningen en Noord-Drenthe trilt, gaat het om zwakke aardbevingen. Het nieuws meldt vervolgens dat er een aardbeving met 2,5 tot 3,5 op de schaal van Richter is geweest.

Nu is Groningen voor de gemiddelde Nederlander verder weg dan de camping in Italië. Dus wordt er al snel gezegd dat het een zwakke aardbeving was geweest, want in Italië zijn bevingen 6 op de schaal van Richter. De Groningers moeten niet klagen.

Uiteraard zijn de aardbevingen in Italië ernstiger dan in Groningen. Maar het effect van de beving is wel sterk afhankelijk van de ondergrond. Een aardbeving van M6.0 in Iran kan duizenden doden veroorzaken, terwijl bij een vergelijkbare aardbeving in de noordelijke Ardennen het beperkt blijft tot 2 personen.

De Groningse aardbevingen zijn ondiep. Men weet niet eens hoe diep en dus worden ze door het KNMI fictief vastgeklikt op 3 kilometer diepte. Het effect van de aardbeving is in Groningen groot. Wanneer we dit uitdrukken op de schaal van Mercalli die een maat is voor de effecten van een aardbeving, komen we al snel op een 5 of soms een 6.

Dergelijke effecten geven meer inzicht. De sterkste aardbeving in Nederland was die van Roermond. Deze had een 7 op de schaal van Mercalli in de buurt van het epicentrum. Wanneer we Mercalli gebruiken in plaats van Richter gaan we ineens snappen dat het in Groningen wel erg is.