Waarom een wijk bouwen in vulkanisch gebied?

      Reacties uitgeschakeld voor Waarom een wijk bouwen in vulkanisch gebied?

In mei en juni 2018 werd Leilani Estates op Hawaii deels verwoest door lava. Niet veel later volgde Kapoha. Hoe kan het dat in een gebied waar het hoogste risico is van een van de actiefste vulkanen ter wereld, een wijk wordt gebouwd?

Die vraag stelden Amerikanen zich ook al direct. En zoals altijd zijn er logische redenen. Op internet is te lezen dat de risico’s toen Leilani Estates in 1964 werd gebouwd onbekend waren. Weliswaar had er zowel in 1960 als in 1955 op enkele honderden meters afstand een vergelijkbare lava-situatie zich voorgedaan, maar dit maakte voor de bouw niet uit.

Een andere reden blijkt te zijn dat mensen met weinig geld op Hawaii alleen kunnen kopen in risicogebieden. De gebieden met nauwelijks risico zoals op het noorden van het Big Island schijnen onbetaalbaar te zijn.  Daarnaast is een plaats als Kapoha ook nog toeristisch aantrekkelijk en stond het vol met vakantiehuisjes.

Wie aan een vulkaan denkt, verwacht doorgaans niet snel dat 50 kilometer verderop de lava ineens uit de grond komt. Dat verwacht je bij de vulkaantop zelf. Dat het hier om een schildvulkaan gaat met een rift-zone van 180 km vereist kennelijk iets meer aardrijkskundekennis, dan gemiddeld. Informatie die verder wel cruciaal is voor wonen op Hawaii.

Mensen die een huis kochten in Leilani Estates hadden een onderzoeksplicht. Verkopers wisten soms wel van het lava-gevaar, maar vertelden dat niet. Tenslotte zeggen inwoners van Hawaii dat er ook mensen wonen in overstromingsgebieden, lawinebanen en bossen waar bosbrandgevaar is.

De natuur trekt zich overigens niets aan van al die argumenten en geleuter.